Thuismetingen
Wij vinden het belangrijk dat mensen ook vanuit huis metingen kunnen doen als dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn, omdat je sommige dingen op meerdere momenten op een dag wil meten. Zo is je bloeddruk het ene moment misschien hoog (zeker als je bij de dokter of praktijkondersteuner zit), terwijl deze thuis een stuk lager kan zijn.
Ook nu met COVID kan het soms handig zijn om thuis je zuurstofgehalte in de gaten te houden. De zorgverlener kan met je bespreken of het nodig is dat je bijvoorbeeld een bloeddrukmeter of zuurstofmeter van ons leent, om thuis metingen te doen. Je krijgt dan ook duidelijke instructies wanneer je de waardes moet door geven aan ons en wanneer er actie moet worden ondernomen. Bij vragen hierover kun je contact opnemen met de praktijk. Ook als je zelf een apparaat wil aanschaffen kun je met ons overleggen of dat handig is en wat je er mee kan.
Telemonitoring
Daarnaast kan het nodig zijn om via telemonitoring de bloeddruk 24 uur in de gaten te houden. De bloeddruk schommelt gedurende de dag en nacht. Door langere tijd achter elkaar te meten, krijg je een goede indruk van het verloop van de bloeddruk. De bloeddruk gaat omhoog bij inspanning, sterke emoties of bij verandering van houding. Op het spreekuur bij de arts is de bloeddruk ook vaak hoger dan thuis. Dit komt vaak door de extra spanning rondom het bezoek aan de arts. Dit is normaal en heet ook wel witte-jassen-bloeddruk.
Hoe verloopt een 24-uurs bloeddrukmeting:
Bij de 24-uurs bloeddrukmeting krijg je een band om de arm met een bloeddrukmeter.
De meter draag je op de heup met een riem.
Goed om te weten:
- het meten van de bloeddruk gebeurt automatisch: de band blaast zelf op en loopt weer leeg
- jouw arts stelt in hoe vaak de bloeddruk gemeten wordt: meestal is dit overdag 2 keer per uur en 's nachts 1 keer per uur
- de bloeddrukmeter slaat alle bloeddrukwaarden automatisch op en een computer leest de gegevens uit
- je arts of praktijkondersteuner bespreekt de uitslag van het onderzoek tijdens aparte afspraak of een telefonisch consult.
Thuis Bloedsuiker prikken
Met een bloedsuiker meter kunt u op verschillende momenten per dag zelf uw bloedsuiker controleren.
Na een vooraf afgesproken periode levert u deze weer bij ons in en worden de uitkomsten besproken.
Het lenen van een bloedsuiker meter verloopt via de praktijkondersteuner.
Saturatiemeter
Een saturatiemeter is een compact apparaat om snel en eenvoudig het zuurstofpercentage in uw bloed te meten.
Deze meters werken eenvoudig door deze om de wijsvinger te plaatsen.
Binnen enkele seconde heeft u de uitslag op het scherm staan. Het scherm toont de Spo2 in % (saturatie) en vaak ook de hartslag.
Een andere benaming voor een saturatiemeter is een zuurstofmeter
Saturatie wordt uitgedrukt in een percentage, omdat het aangeeft hoeveel procent van de hemoglobine in de rode bloedcellen zuurstof aan zich heeft gebonden.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan heb je genoeg zuurstof in je bloed. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort.