Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt huisartsenhetmedischhuis.nl gebruik van cookies. Door op "Ik ga akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Ik ga akkoord

Maak hier online je afspraak!
Home | Nieuws | De nieuwe donorwet vanaf 1 juli 2020

De nieuwe donorwet vanaf 1 juli 2020

Vrijdag 10 Juli 2020

Keuze voor orgaan- en weefseldonatie maken

Ruim 7 miljoen Nederlanders hebben hun keuze over orgaandonatie al vastgelegd in het Donorregister. De mensen die dit nog niet gedaan hebben, ontvangen tussen 1 september 2020 en 31 maart 2021 een brief om dat alsnog te doen. 

Als zij niet binnen 6 weken reageren, volgt een herinneringsbrief. Iedereen die ook niet op de herinneringsbrief reageert, wordt in het Donorregister geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie en weefseldonatie. Daarover ontvangen zij een brief.

Een keuze over orgaandonatie kan op ieder moment gewijzigd worden. Dat kan via de website van het Donorregister met behulp van een DigiD. Er zijn ook formulieren beschikbaar bij gemeenten en bibliotheken.

Vanaf de zomer van 2021 staat iedereen van 18 jaar en ouder in het Donorregister. Vanaf dat moment ontvangen alleen nog jongeren die 18 jaar worden en nieuwe Nederlanders een brief van het Donorregister.

Keuze over orgaandonatie invullen

Het blijft belangrijk dat u zelf een keuze maakt en deze invult in het Donorregister. Als u nu al geregistreerd bent in het Donorregister, dan blijft uw registratie ook na invoering van de nieuwe wet geldig.

Verschil met de vorige Wet orgaandonatie

Met de nieuwe donorwet komt iedereen van 18 jaar en ouder die is ingeschreven in een Nederlandse gemeente in het Donorregister. Wie niet zelf een keuze invult, komt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Na overlijden kunnen organen en weefsels dan naar een patiënt gaan. Een arts bespreekt altijd de donatie met de nabestaanden. Als uw familie heel zeker weet en aan de arts kan uitleggen dat u echt geen donor wilde zijn, dan gebeurt dat niet.

In de oude wet was het vastleggen van een wens om orgaandonor te zijn op basis van vrijwilligheid. 

Vragen over de donorwet

U kunt met vragen bellen met de Donorinformatielijn: 0900 - 821 21 66. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 19:00 uur.

of een e-mail sturen naar: