Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt huisartsenhetmedischhuis.nl gebruik van cookies. Door op "Ik ga akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Ik ga akkoord

Maak hier online je afspraak!
Home | Medische informatie | Spirometrie

Spirometrie

Spirometrie is een longfunctieonderzoek. Op onze praktijk wordt dit onderzoek door de praktijkondersteuner uitgevoerd. Dit kan zijn op verzoek van de huisarts of in het kader van begeleiding van een patiënt met astma/COPD.

Bij het longfunctieonderzoek wordt gemeten hoeveel lucht u na rustige diep inademen maximaal kunt uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in 1 seconde kunt uitblazen. Deze test zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen.

Het onderzoek is eenvoudig en wordt gedaan middels een apparaat, de spirometer. Een spirometrisch onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten. De praktijkondersteuner zegt precies wat u moet doen. U krijgt een klem op uw neus. U gaat rechtop zitten en ademt zo diep mogelijk in. Vervolgens ademt u zo hard en volledig mogelijk uit door het mondstuk van de spirometer. Direct daarna ademt u weer zo diep mogelijk in. Deze metingen worden minstens 3 keer gedaan om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Daarna krijgt u een luchtwegverwijder om te inhaleren. Na ongeveer 5 minuten wordt het onderzoek herhaald.

U kunt na afloop van het onderzoek uw normale werkzaamheden hervatten. U krijgt de uitslag van uw onderzoek van de huisarts bij uw eerstvolgende bezoek of via het telefonisch spreekuur.

Maatregelen voor het onderzoek
Probeer in verband met het longfunctieonderzoek uw luchtwegverwijder (ventolin, bricanyl, slabutamol, atrovent, berodual, combivent) gedurende 8 uur voor het onderzoek NIET te gebruiken. Indien u een langwerkende luchtwegverwijder (Oxis, Foradil, Serevent) gebruikt, probeer deze dan gedurende 24 uur voor het onderzoek NIET te gebruiken. Probeer, indien van toepassing, 1 uur voor uw afspraak niet te roken en twee uur voor uw afspraak niet te sporten.