Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt huisartsenhetmedischhuis.nl gebruik van cookies. Door op "Ik ga akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Ik ga akkoord

Maak hier online je afspraak!
Home | Medische informatie | Uitstrijkje

Uitstrijkje

Vanaf 01 februari 2017 gaat het vernieuwde bevolkingsonerzoek baarmoederhalskanker van start.

De invoering van het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vindt gefaseerd plaats vanaf 2017.

Belangrijkste veranderingen:

Met het vernieuwde bevolkingsonderzoek kunnen we door een andere manier van testen nog meer gezondheidswinst behalen. In het vernieuwde bevolkingsonderzoek blijft de huisarts, doktersassistente uitstrijken. Het onderzoek van het uitstrijkje is anders. Er wordt eerst getest op hrHPV. Als er hrHPV aanwezig is wordt hetzelfde uitstrijkje ook beoordeeld op afwijkende cellen. Door te testen op hrHPV is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen 2 jaar weer op. Het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker levert daardoor meer gezondheidswinst op. Het is ook toegankelijker voor vrouwen door de inzet van de zelfafnametest.  

In onze praktijk worden de uitstrijkjes gemaakt door onze assistentes. Krijgt u een oproep, maakt u dan binnen 2 weken een afspraak bij onze assistentes. U kunt telefonisch een afspraak maken tussen 8.00-10.00 uur.

Het bevolkingsonderzoek biedt geen volledige garantie. Heeft u klachten, maak dan altijd een afspraak bij uw huisarts.

Het uitstrijkje
Er wordt met een speciaal borsteltje slijm met daarin cellen van de baarmoederhals weggehaald. De baarmoederhals is de overgang van de vagina en de baarmoeder. Daarom wordt u gevraagd deels uit te kleden en op de onderzoeksbank plaats te nemen. Het onderzoek zal dan inwendig plaatsvinden.

Meer informatie:

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek, HPV en baarmoederhalskanker vindt U op: www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl

Medische vragen kunt u het beste stellen aan uw huisarts of gynaecoloog. U kunt met de informatielijn van de screeningsorganisaties bellen voor praktische vragen. Op uw uitslagbrief vindt u de contactgegevens van de screeningsorganisatie in uw regio.

Websites om te raadplegen:

www.thuisarts.nl

www.nvog.nl

Olijf.nl

www.kwf.nl

www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl